2016. április 30.

Interiorspiration: Kényelmes (olvasó)kuckók



Gondoltátok volna, hogy már 3 éve, hogy elővettem ezt a témát a blogomon? Bizony! Majdnem pontosan ennyi idő telt el az utolsó belső tereket imádó bejegyzésem óta, többek között azért is, mert ugyan imádom látni, hogy mások hogyan alakítják ki otthonukat, csak a szívemet fájdítom vele - amíg albérletben élünk, nem lehet drasztikusan átvarázsolni mindent (kezdve a falak színével: amolyan megfakult, kis köves textúrájú barack-szürke színűek, amin vastag, virág mintás tapétacsík fut). Nekem marad az ágy, mint olvasókuckó, de ha lenne valami más alternatíva, valószínűleg hasonlóképpen képzelném el a helyet, ahova csak úgy, egy bögre tea társaságában félre lehet vonulni (vagy egy nagy ablak mellett, de erről majd egy másik alkalommal). Az olvasással kapcsolatban, a hétvégén tervezek számotokra egy kis meglepetést, úgyhogy ne felejtsetek el bekukkantani egy pár napon belül :)

Did you know that the last time I actually posted interiorspiration was 3 years ago? Yes, it's crazy! The reason (apart from me being away for a year) is basically that I love seeing what people make from their place but at the same time it crushes my heart, that until we move away from out rental, there's not a chance I can have a cozy dreamhome (my greatest heartache is the wall colours: old gray-ish peach color with texture and a wide stripe of flowers on in all around). So for now my reading nook is basically the bed, but then again - it's never too early to look for inspiration for a real home, right? :) Now that I mentioned reading, I plan to post a freebie in the weekend for you (those who follow me on instagram already saw), so check back in a few days for it :)








2016. április 29.

Repurpose me! - Papírguriga dobozkák


Az megvan, amikor általános iskolában a tanító néni azt mondja, hogy 'akkor most újrahasznosítunk, hozzatok papírgurigát következő órára és ceruzatartó lesz belőle'? Nekünk legalábbis ez évente (ha nem félévente) program volt. Pedig mennyi minden más egyszerű dolgot is lehetne belőle készíteni! A falunkra már elkezdtem egy amolyan papírguriga-virágmezőt gyártani (ha kész lesz, ezt is megmutatom), egyébiránt pedig itt találtok még 11 másik ötletet másoktól, hogy mit lehet készíteni belőle :)

Did you have it in primary school as well? When the teacher comes in on crafting class saying 'so now we will repurpose paper rolls, so next week we are gonna make pencil holders'? At least in our school it was project we repeated every year (if not half a year). There are so many other good ways to use paper rolls! I already started making a flower field for our wall (when it's done I might show it off), and also, there are these other 11 ways you can recycle rolls, if you are still eager to see more after this post. :)

Ehhez az ötlethez a következőkre lesz szükséged:

  • papírguriga
  • festék, ecset, víz, vagy
  • színes papírok, papír ragasztó, vagy
  • papír tortaalátét


Things you need for these tiny pillow boxes:
  • paper roll
  • paint, brush, water, or
  • color papers, paper glue, or
  • paper doilies
Első lépésben, fesd be a papírgurigáidat a színre, amit szeretnél. Amikor már szárad, de nem teljesen száraz, lapítsd ki, hajts be kb. 1 cm-nyit mind a két oldalon, ez fog segíteni a tényleges forma kialakításában. Fess rá még pár réteget, hogy ne látszódjon a gurigán lévő ragasztás (amit az utolsó képen láthattok még). Ennek valószínűleg egyszerűbb módja, ha színes papírral feditek be az egész dobozkát - ehhez (vagy a színes papír nélkül is szép lenne szerintem) még adhattok papír csipkét, amit legegyszerűbben papír tortaalátét széléről lehet levágni. :) Kész is vagy! Gyors és egyszerű! Azt nem mondom, hogy eljegyzési gyűrű értékű ajándékok csomagolására jó, de kisebb dolgok tárolására kiváló (én például fürdősót tárolok bennük).

The first step is to paint the rolls in the color you want. When it dries but not completely dried yet, flatten it, then fold it approximately 1 cm from the edges, this will help you later, when you want to form the box shape. Paint some more layers to get rid of the signs of glue on the paper (you can still see on my last photo). Probably easier to just put colored papers on your boxes - to this you can even add paper doily edges to get some vintage feeling to it. :) You are done! Quick and easy. :) I'm not saying it would be a great box for an engagement ring, but you can use it to give tiny things or to store small objects (I personally use them for storing my bath salts).




2016. április 27.

Wednesday DIY roundup #10


Megint szerda, megint újabb friss ötletek a szabadidő eltöltésére és a lakás csinosítására :) Az eheti merítés, úgy érzem, igen erős, több kedvencem is akad köztük, de talán a legjobban a pálcikából akasztó ötletet szeretem - érdekes, hogy miket lehet készíteni sima jégkrémpálcikából, azt hiszem, össze is fogok gyűjteni egy adag újrahasznosítós ötletet is - csak pálcikákra :) 

Addig is, szeressük ezt a pár egyszerű ötletet!

Again, it's wednesday, meaning that here's the newest edition of the DIY roundup to spice up your free time :) This week's selection feels really strong, I have many favourites in them, but if I have to choose, I would pick the hangers as my ultimate favourite - just because it's fascinating what you can do with some simple popsicle stick - I plan to gather even more ideas on this topic to make an ultimate repurpose post with them. :)

Until then, let's enjoy these fresh ideas!



2016. április 21.

Blogtip Thursday - Barátom, a Facebook


Elmélkedem eleget a blogolós témákon, amikben úgy érzem, kompetens vagyok, hiszen nem akarlak félrevezetni titeket vagy legalábbis fals információkkal elhalmozni, úgyhogy úgy döntöttem, hogy azon az oldalon maradok egyelőre, amit jobban magaménak érzek: marketing, média, fotózás, képek - blogger szempontból. Remélem, hasznos lesz, és remélem, hogy olyan is tudja ezeket alkalmazni, aki nem közvetlenül blogot ír, hanem saját kis kreatív vállalkozását indítja be, vagy szeretne többet kihozni belőle. Ma marketinges témát hoztam. Nem, nem az a fajta marketing, ahol te, mint kis vállalkozó, blogodat író egyén vagyonokat fogsz költeni a szponzorált hirdetésekre. (Egyébként kis összegeket költve, és azt tudván, hogy mikor érdemes költeni rá, ez is egy járható út, de csak akkor, ha a weboldaladat befektetésként éled meg - tehát nem sajnálod költeni a pénzt, hogy később megtérülhessen)

Múlt héten arról szólt a fáma, hogy hogy ne használjuk a közösségi médiát - beszéljünk egy kicsit arról, hogy hogy érdemes, és kell: a Facebookról, Pinterestről, Google+-ról (igen, tudom!) és Instagramról lesz szó, négy részletben, mert egyébként rettentő hosszúra nyúlna a dolog. Úgyhogy először az egészről általánosságban, valamint a facebookról, amire az általános stratégia jól illeszkedik, a következő hetekben pedig Pinterest, Google+, végül Instagram. :)

A közösségi médiával kapcsolatos kérdésekhez készítettem egy infografikát, ami remélem, tetszik nektek :)

Kiindulópontként, én úgy érzem, ha a személyiségedet megmutatod akár a blogon, akár az oldaladon, csak nyerni tudsz vele: az a tapasztalatom, hogy az olvasóid szeretik, ha tudják, mégis milyen ember ül a számítógép másik oldalán, szeretik tudni, hogy van bennetek közös, egy kissé megerősítés alapon, hogy jól döntött, hogy elkezdett téged követni.

Ez, úgy gondolom, hogy a közösségi médiában használt stratégiák alappillére Nem hiszek az agresszív marketingben, viszont abban igen, hogy a jó dolgokat igenis meg kell osztani másokkal. A kulcsszó a megosztás. Facebookon ez rendkívül egyszerű, bármit megoszthatsz, amit szeretnél, ellenben limitált követő fogja látni, amit írsz. 

Milyen időközönként? Mit? Hányszor?

Kezdjük a hányszorral, mert ez az alapja az egésznek: a stratégiád. A közösségi média tekintetében két megközelítés az elterjedt: az 5-10-5 és az 5-3-2, mindkettő jól alkalmazható Facebookon. 


Ez a módszer átfog minden közösségi média platformot, tehát nem csak a facebookot, de Pinterestet, Instagramot, Twittert, Google+-t, etsy-t, stb. Így az alábbi számokat értsd úgy, hogy ezeket egyenlően vagy egyenlőtlenül (attól függően, melyik oldalt tartod fontosabbnak/relevánsabbnak) oszthatod el a platformokon, amiket használsz.

5 - Válogass:
5 posztot azokról a dolgokról, amik érdekelnek, add hozzá a személyiségedet, írj mellé valamit, amitől az eredeti bejegyzés számodra fontos/érdekes/hasznos. 

10 - Kövess:
10 olyan vállalkozást/bloggert, akik hatással vannak rád, tudsz belőlük inspirációt gyűjteni a megosztásaidhoz, vagy kapcsolatépítés szempontjából.

5 - Ossz meg:
5 posztot, ami másoktól származik. Vigyázz! Megosztás és válogatás nem ugyanaz! Ha válogatsz, akkor a neked tetsző dolgokhoz hozzáadsz, ha megosztasz, akkor az eredeti forrás mondanivalóját tiszteletben tartod (maximum pár kedves szóval kíséred).

Ezen felül ne feledkezz meg a saját tartalomról - hetente legalább kétszer közölj saját írást/alkotást.


Itt nem mindent átfogó stratégiáról van szó, hanem egy adott médiára kiterjedőről.

5 - Válogass:
5 posztot válassz ki és ossz meg, hozzáadva saját gondolataidat a témáról.

3 - Saját:
Töltsd fel tartalommal az oldaladat! Ez a 3 poszt saját gondolatokra, linkekre van fenntartva. (Akár nagyon régi linkeket is előkereshetsz, hogy több forgalmat kapjanak)

2 - Személyes:
Engedd, hogy a követőid megismerjenek, ebben a 2 posztban csak személyes dolgokat ossz meg!


Mi a helyzet a Facebookkal?

Talán a legtöbbet használt, legismertebb mind közül, és én úgy érzem, hogy egyben a legnehezebb is érvényesülni ebben a környezetben. Nem meglepő, hiszen a Facebook fennállásának 12 éve alatt elérte a bűvös egy milliárd felhasználó számot, sőt, előző év utolsó negyedévében 1.59 milliárd aktív felhasználóval rendelkezett. Rácsodálkozunk, ha valakinek nincs személyes Facebook oldala, beépült a mindennapokba, a weboldalakon Facebook fiókkal regisztrálunk, minden kis- és nagyvállalkozásnak kell lennie oldalának, a nagyobbaknál kifejezetten közösségi médiára szakosodott szakemberek végzik a marketingtevékenységet, a kisebbeknél, pedig olyanok, mint te, vagy én, akik csak megosztani szeretnék, amijük van... Az oldalak láthatósága drasztikus mértékben van csökkentve, nem csoda tehát, hogy néha elveszettnek érezzük magunkat - a felhasználók nem látnak mindent a megosztott tartalmak között, még a barátok körében sem. Így ülhetünk az oldal előtt várva azokat, akik ránk találnak, mert ha van oldalad, akkor látod, milyen siralmas is tud lenni az elérése egy-egy bejegyzésnek.

Mit lehet ez ellen tenni? Nos, kérem szépen, aktívnak kell lenni. Mennyire aktívnak? Hogyan? Rendkívül jó kérdések. A Facebookkal való kapcsolatomat én állandó jelleggel tesztelem - mi tetszik az olvasóidnak? A leendő ügyfeleidnek? Azt vettem észre, hogy amikor olyan bejegyzést írok, ami személyes hangvételű, vagy új információban gazdag, megugrik az oldalamat elérő felhasználók száma - a megosztások miatt. Ne félj kipróbálni te sem, hogy mi működik a te oldaladon. Ossz meg és figyeld, hogy milyen reakciókat váltanak ki a bejegyzéseid, ami pozitív, abból nyilván iktass be többet is a jövőben.

Amit érdemes ezen kívül észben tartani, az a videók ereje - mivel újabban nem kell rákattintani a lejátszásra ahhoz, hogy elinduljanak a képsorok, ezért nagyobb figyelemfelkeltő ereje van az idővonalon, mint a 'sima' képeknek.



2016. április 20.

Wednesday DIY roundup #9: Anyák napja


Boldog szerdát! Nyakunkon az Anyák napja, úgyhogy ideje elkezdeni a készülődést, hogy minden anyuka kapjon valami egyedit és szívhez szólót. Ha a képeslapon kívül még szeretnél valami extrát készíteni, szerintem, próbáld ki ezeknek az ötleteknek az egyikét. :) Ha szeretnétek még ennél is több csináld magad ötletet látni, erre tessék :)

Happy Wednesday! Mothers day is almost here, so it's time to start thinking about something lovely to give this year. If you want something extra, not only a card, I think you should try one of these easy DIYs :) If you hunger for even more DIY ideas, click here. :)

1. Papírvirág szív ∬ Paper flower heart
2. Természetes légfrissítő Natural room spray
3. Grapefruit-rozmaring fürdősó Grapefruit-rosemary bath salt
4. Természetes parfüm Natural perfume
5. Levendula szappan Lavender soap
6. Gipsz cserepek Plaster planters
7. Letölthető hímzőminta Downloadable embroidery pattern
8. Fűszernövény kezdőcsomag Herb garden starter kit



2016. április 19.

5 dolog, amit eddig rosszul gondoltál a gamerekről


Mi jut az eszedbe arról, hogy számítógépes játékok? Lövöldözés, időveszteség, kifejezéstelen arcok? Igen, sokan vannak így ezzel, de nem minden esetben jelenti ezt, ha valaki úgy dönt, hogy elkezd foglalkozni online játékokkal. Az én esetemben rengeteget adott az életemhez, közelebb hozott a testvéremhez (miatta próbáltam ki), megtanultam angolul, inspirációt adott a fotóimhoz, sőt, néhányat a legjobb barátaim közül online világokon keresztül ismertem meg - ezért is gondoltam, hogy oszlassunk el pár tévhitet a játékokról! :)

(Hadd szögezzem le az elején, hogy nem gyerekekről szóló bejegyzés ez - bár nem vagyok pszichológus, nem vagyok benne biztos, hogy ugyanolyan hasznosak ezek a játékok gyerekek számára is, mint felnőtteknek)

What do you think about when I say video games? Shooting, time loss, expressionless faces? Yes, many people think this is the case with gaming, don't worry, but it's definitely more to it, when it comes to online gaming. As for me, it gave a lot to my life, I got closer to my brother (he was the reason why I tried gaming), I learnt english, gave me inspiration for photography, I even met some of my best friends in online worlds - this is why I thought we should talk about the misbeliefs of gaming! :)

(Let me point it out, right at the beginning, that this post is not about kids - even though I am not a psychologist, I'm not sure that this kind of gaming is as healthy or useful for a child, as it is for adults)

1. Minden gamer kocka!

Nem, nem mindegyik kocka, sőt... Magammal példát állítok, én például nem tudok szinte semmit a képregényekről, a hőseikről, animékről (főleg Guild Wars 2 tekintetében) vagy, ha már itt tartunk a számítógépes tudásomat se gondolom, hogy teljesen pro szinten van (talán többet tudok róluk, mint egy átlagember, de nem kiemelkedően).

1 Every gamer is a nerd

No, not all of them. For example, I'm the living example (along with some of my gamer friends), that I don't really know much about cartoon characters, animes, Marvel heroes (in fact, I haven't seen many Marvel movies either), and my IT knowledge is not totally perfect either.

2. A gamerek antiszociálisak.

Az egyik legnagyobb tévedés, amikor kijelentik, hogy nem kommunikálnak egymással. Dehogyisnem! Elég félrevezető ugyan, hogy a szobájukban kuksolnak a számítógép (olykor konzol) előtt, nem mennek ki a szabadba, hogy 'igazi' emberekkel találkozzanak, de ettől függetlenül, többségük egy masszív közösségbe tartozik, ahol mindent meg tudnak vitatni egymással ami az életükben történik, ami foglalkoztatja őket, nem csak a játékok, hanem minden más is. Amikor azt mondom megvitatják, igen, élőszóról beszélek - a voice-over (amolyan tömegskype) programok kifejezetten hasznosak a gamer közösség számára.

2. Gamers are antisocial.

One of the biggest misconceptions of all about gamers, when we say, that they don't talk. They do, they just talk to each other, not you. I know, it seems quite misleading, that they are in their room/corner in front of their PC (or console), and they don't go out to meet 'real' people, but they interact a lot within the community they belong to. They can discuss basically anything that they are interested in, what happens in their lives, not only games. And when I say discuss, I mean they speak - voice-over softwares are great help for gamer communities to keep in touch.




3. A gamerek az anyukájuk házának pincéjében laknak, el vannak hízva, nincs barátnőjük és folyamatosan káromkodnak

Ezzel össze szerettem volna foglalni mindazt, ami általában a játékosok életmódját becsmérlő cikkekben/beszélgetésekben előfordul. Persze biztos van alapja mindennek, de ezt ráhúzni mindenkire, aki gamer, túlzás. Ugyanolyan túlzás, mint azt mondani, hogy mindenki, aki lejár az edzőterembe, az nagydarab, kopasz és buta. Ugye? Az igazság az, hogy akikkel én találkoztam/beszéltem eddig (olyanok, akikkel tartom is a kapcsolatot persze), majdnem mindenki nagy figyelmet fordít a napi testmozgásra, vagy házas, vagy kapcsolatban él (és ha nem, akkor pedig túl jóképű, hogy megállapodjon, haha), rendkívül intelligens és általában azt a benyomást kelti, hogy jó körülöttük lenni, mert szórakoztató társaság (igen, ti mind, facebook barátaim, ti mind rendkívül jó társaság vagytok! :) )

3. Gamers live in the basement of their mom's house, they are overweight, don't have girlfriends and they swear all the time

I just wanted to summerize all the things people think about gamer lifestlye - wrongly. Of course, there has to be a base to this rumour, that they - WE - are like this, but it's quite wrong to think everyone is like that. You don't think, that everyone who goes to the gym are big, bald, muscular, dumb and generally frightening now, do you? No, of course not. Truth is, that the friends I made over my years of gaming, almost every single one of them focuses on their physical strength by working out regularly, they are either married, or having a relationship (if not, then they are just devilishly handsome to settle down, haha), very intelligent and have the general impression of being the right peson to hang out with (yes, I'm talking about you, gamer facebook friends, you are all awesome :) )

4. A gamerek egész nap játékokban 'lövöldöznek' és ez agresszívvá teszi őket

Nem. Csak nem. Egyrészt nem minden játék 'lövöldözésről' szól, másrészt pedig az ilyesfajta agresszív játékok csak azokat teszik agresszívvá, akik amúgy is labilisak (erről tanulmány is készült egy pár éve), szóval nem mindenki dühöngő őrült :)

4. Gamers 'shoot' in games every day, and this makes them aggressive

No. Just no. On one hand, they don't 'shoot' all the time (there are other kind of games, that don't include shooting), and on the other hand, it only makes those people agressive who weren't in balance before gaming either (there has been a research about this as well a few years back), so not everyone is insane. :)

5. A játékokból nem lehet semmit sem tanulni

Nagy tévedés! A játékok olyan dolgokra taníthatnak meg, amikre nem is gondolnál. Illetve, én, aki azelőtt nem játszottam, sosem gondoltam volna, hogy egy MMO (massively multiplayer online) ennyi energiabefektetéssel jár gondolkodás terén: a gazdasági elemzéstől (bármilyen aukciós ház árainak és piac felmérésének feladata), a tájékozódási képességen át (különös tekintettel a térképolvasásra) egészen a koordinációs képesség fejlesztéséig (aki sosem csinálta azelőtt, nem is tudja, milyen nehéz 8-16 embert szimultán irányítani - rendkívül jó gyakorlás a való életre is). Ezek mellett persze ott van még a nyelvi fejlesztés is, ami, valljuk be, nem utolsó dolog - szóval ha játékra adod a fejed, ne felejts el kilépni a komfortzónából, és játssz angolul (vagy németül, esetleg franciául).

5. You can't learn anything from a game

Not true at all! Games are there for you to learn things you can't even imagine. At least, I didn't know before how much you can improve in various fields if you play an MMO (massively multiplayer online). It requires and develops your skills in economical analysis (auction house prices, analysing the market itself), sense of locality (especially map reading), and the most useful for me: coordination skills (if you haven't done before you don't even know how hard it is to coordinate 8-16 people simultanously - an excellent practice for real life situations). Not to mention language skills you can earn - I learnt a lot of english during my time of gaming, and I'm really thankful for that.



Így a végére csak annyit jegyeznék meg, hogy Game On! A játék nem teljes időpazarlás, jó pihenés a testnek, viszont munka az agynak - emellett csodálhatod a grafikát is, némelyiknek igencsak gyönyörű virtuális világba helyez el (és ezen belül az outfiteket, ami külön élvezetes! :) ). A mértékletesség ugyan itt is fontos: saját tapasztalatból tudom, hogy órák tudnak elrepülni barangolással, úgyhogy mindenképpen figyelni kell az órát. :)

At the end, the only thing I would like to say is: Game On! Gaming is not a total waste of time, it's a good resting time for your body, and work for your brain - and you can marvel at the beautiful artwork of the virtual worlds you enter (and not to mention the outfits, which are especially nice! :) ) Moderation is important though: my personal experience is that time flies fast when you wander around, so I advise you to pay attention to the clock :)


(a bejegyzésben található screenshotok egyébként Guild Wars 2-ból származnak :)
 the screenshots of this post are from Guild Wars 2 :) )



2016. április 16.

Showcase 365 #2


A második ötven nap.


The second fifty days.


(az első ötven napot itt találod    click here for the first fifty days)




2016. április 15.

Weekend project #5 - 4 egész hétvégés öltet a könyvjelzők közé


Ti mivel töltitek a hétvégéteket? Én most biztosan a cseppet se kicsi, de annál inkább munkaigényes szőnyegünkön fogok dolgozni, ha minden igaz, akkor talán most (vagy inkább jövő héten) kész is lesz, és végre meg is tudom mutatni nektek. :) A hétvégi ötleteléssel kapcsolatban viszont az ötlött a fejembe, hogy igenis ajánlhatnék eggyel több dolgot, amit ti is elkezdhetnétek elkészíteni - hadd áramoljanak a kreatív energiáitok! Vágjunk is bele, íme 4 ötlet, ami garantáltan szebbé teszi otthonotokat és a hétvégi alkotói kényszert is legyőzi.

What will you do this weekend? I for one will work on our not so small rug, that requires more work than I initially thought - but it's fine, hopefully it will turn out great and I can even show it to you guys (I will probably finish it next weekend though). :) About weekend project ideas, I had a thought that I could actually feature some of my favourite creations so you guys have more inspiration about what to do with your creative energies these days! Let's see what these 4 things are above, that will make your home lovelier!

1. Ombre képkeretek - Tudjátok, mennyire odavagyok az A Beautiful Mess lányaiért, ez a fali dekoráció is az ő kezük munkája - modern, személyes és egyben egy színes foltja a lakásnak.

1. Ombre wall photos - You know how much I love the projects of the girls at A Beautiful Mess, this amazing piece of wall art is their work as well - modern, personal and it's a colorful spot in the house.

2. Fa tárolódoboz a kütyüknek - Olvastam egy bejegyzést Andi blogján arról, hogy miért is nem néz úgy ki az otthonunk, mintha Pinterestről lépett volna ki, ennek egyik pontja az volt, hogy általában az otthonokban, ahol élnek, mindenhol kütyük, kábelek hevernek, hiszen ez is életünk része. (ha a többi dolgot is szeretnéd tudni, hogy mégis miért nem pinterestes a lakás, ide kattints) Kiváló megoldás erre az Almost Makes Perfect bloggerinájának, Mollynak az ötlete, amivel helyes kis festett fa dobozokba tüntethetjük el a mindenféle hi-tech eszközöket, amikor nem használjuk őket.

2. Wooden box for all kinds of devices - I read an article not too long ago from a hungarian blogger, Andi, who was trying to find the reasons why our homes don't look like Pinterest photos. One of the reasons was the presence of all kinds of devices and cables that you use when you actually live in a house. (If you want to read the rest, you should follow this link - it's in hungarian, but probably google translator can help you :) ) For this particular issue, I just came across Molly's solution, from Almost Makes Perfect, who made a tutorial on how to put the hi-tech clutter in painted boxes when they're not in use.

3. Felakasztható ültetőláda - Van egy hely az interneten, ahol minden szép és rendezett, és ahol biztos vagyok benne, hogy a fent említett Pinterest otthon a valóságban is létezik. Ez a hely az én személyes kis internet-mennyországom részét képezi, ahol Anikó, a Place of my taste írója olyan ötleteket oszt meg, mint ez a felakasztható ültetőláda. Imádom, ahogy a fehér színt kiegészíti a fa...és a növények. Arról nem is beszélve, hogy ereszdarabból készült!

3. Hanging planter - There is a place on the internet, where everything is nicely organized, pretty and I'm sure that the aaforementioned Pinterest home exists there in real life. This is a slice of my personal mini internet-heaven, where Anikó, the writer behind Place of my taste shares her wonderful ideas, like this hanging planter. I love how the whites compliment the wooden parts and the plants. Do you know what the best part is? It's from gutter! How cool is that?

4. Baba gym házilag - Bár ez még nekem nagyon nem téma (annyira nem, hogy ugyan kerestem google-ön mi is lehet a neve magyarul, nem jöttem rá), de annyira édes ez a babajáték, hogy muszáj volt belefoglalnom a felsorolásomba! A kedvenc svéd blogomról származik (honnan máshonnan? :) ), az Atilio, mint mindig hozta a formáját, letisztult formák, gyönyörű árnyalatok és praktikusság. Nem lehet nem szeretni. :)

4. DIY baby gym - Even though it's not really for me yet (so much, that I coulnd't even find the hungarian word for this piece of ... furniture? :) ), but it's such a lovely little place for the tiny ones, that I had to include in this roundup. It's from my favourite swedish site, Atilio, that, once again showed something beautifully made - simple shapes, lovely shades and practical usage. Impossible to not love it. :)

Nos, ezennel én is nekilátok a hétvégi készülődésnek - oszd meg velem, mit készítettél mostanság, ha van kedved, mindent szeretek, amit ti csináltatok :)

Well, this is it for now, time for me to go and prepare for weekend projects - share if you made something nowadays, if you like, I always love seeing your creations :)


2016. április 14.

Blogtip Thursday - Forrás: Pinterest


Először is, helló, köszöntelek a blogomnak ezen kis, nem csak  bloggereknek fenntartott csücskében, ahol mostantól mindenféle blogos dologról fogok írni. :) Van egy csomó olyan gondolatom, ami nem kifejezetten kreatív ötletekhez fűződik, hanem rögtön a blogoláshoz, és ezeket is meg szeretném osztani veletek, szeretném tudni bloggertársaim véleményét a témákról, amik felmerülnek bennem. 

Erre az első alkalomra rögtön egy olyan gondolatot terveztem be, ami sokszor jön velünk szembe, nekem személyes tapasztalatom van mindkét oldalról.

Egyre többször találkozom (és egyre jobban bosszant) az olyan blogbejegyzés, ahol egyszerűen odabiggyeszti az aktuális író, hogy 'Forrás: Pinterest', vagy, ami talán ennél is rosszabb, 'Forrás: google'. Egy pár hete nálam is kiborult a bili, amikor egy meg nem nevezett magyar blogon a világító üvegeim valahogy úgy kerültek fel, hogy a Pinterest hozta létre, sőt, mellette egy másik posztban már azt feszegette a blogger, hogy 'vajon lehetséges-e elkészíteni?'

Persze, egy sima google keresés kellett volna ahhoz, hogy kiderüljön, hogy én vagyok a kép készítője, mert minden link erre a blogra, vagy fotós oldalamra vezet, így én sem haboztam, mint minden esetben, rögtön első fokozatra kapcsoltam a védelmet és írtam a szóban forgó bloggerinának. Fel is hívott, nekem pedig természetesen a szabadkozások, a 'jajdesajnálom'-ok és a 'leszedemhaakarod'-ok közepette meglágyult a szívem (mint mindig). Felkerültek a blogjára a linkek erre az oldalra, facebook megosztás, miegymás - ettől függetlenül az a pár száz MÁSIK alkotó műve épp úgy, alkotó feltüntetése nélkül jelenik meg az oldalán, továbbra is.

Nyilván nem az én ügyem, hogy mások anyagát megvédjem, de valahogy úgy érzem, hogy ami külföldön kialakult a bloggerkultúrában (vagy legalábbis jobban, mint itthon), vagyis, hogy tiszteljük egymást és a befektetett energiát, az egy nem létező legendának tűnik itthon. Bár néha mind hibázunk, biztos vagyok benne, hogy a from panka with love-on is van egy kép, aminek nem néztem utána (ugyan nem tudok róla, hogy lenne), a folyamatos 'sajátnak beállítást' egy általánosan elítélendő dolognak tartom.

Ezért is készítettem ezt az infografikát (az első ilyesfajta művem, nem is vagyok vele elégedett, természetesen :) ) Szeretném, ha azok, akik nem biztosak benne, hogy mit lehet posztolni és mit nem, így gondolkodnának, mert ez segíthet egy jobb és sikeresebb bloggerszféra létrejöttében.

Összegezve: mélyen tisztelt bloggertársaim, a Pinterest, a tumblr, a We heart it, de még a google sem képes saját képeket és szövegeket kitermelni. EZ nem forrásmegjelölés, ez azoknak a szerzőknek a jogait sérti, akiknek a képeit/szövegeit/ötleteit használjátok. Ne legyetek kapzsik azt a két percet eltölteni a forrás megkeresésével, és ha nincs meg, akkor ne tegyétek ki az oldalatokra!

Ti mit gondoltok erről a témáról? Veletek történt már hasonló?



First of all, hello, let me welcome you in this corner of the blog which is not only for bloggers, but everyone who is willing to dive in a discussion about blogging and everything related to it. :) I have a lot of thoughts on what I want to talk about in this new series, I even started another post about another topic, but since this particular thing keeps popping up I decided to dedicate the first part for: sourcing in blogs.

I have experience from both sides, both as a blogger who likes giving credit and an artist whose artworks have been sourced wrongly.

I run into this problem more and more (it kind of makes me grumpier and grumpier) with blog posts without proper crediting, I'm not only talking about my own intellectual property, but others' as well: putting 'source: Pinterest' or what's even worse 'source: google' is not a proper crediting system. A few weeks ago it happened to me as well, when I found my glowjars on one of the biggest hungarian blogs, and not only the author made it sound like that it was their idea, they even questioned if the photo was authentic. I immediatly sent an e-mail explaining how to look for sources on google (just googling the photo leads to me). She called me, started explaining how she doesn't have time for googling... And my heart melt and said it was okay. She put the links to my blog in her blogpost - but this didn't correct ALL the other posts not credited at all.

Obviously it's none of my business how they will correct all the other posts, I just feel that respect for others' work didn't really develop in the hungarian blogosphere (feels like it's much better internationally). I know, we all make mistakes, and even though I don't know about any, I'm sure there's an uncredited photo somewhere hiding on from panka with love as well, but in general, not taking the time to at least show a bit of appreciation for others' work is just wrong.

So I made this little infographics (my first one, not really happy with it either :) ), I hope, those in doubt can use it as a guide when and how to post others' intellectual property. :)

Summing it up, my deeply respected blogging friends, Pinterest, tumblr, We heart it and not even google is capable of creating its own photos or texts. This doesn't count as giving credit, or showing the source, and it counts as copyright infringement. Please, don't be greedy, look for originals and if you can't find it, don't use it!

What do you think about this topic? Did you have a similar experience?






2016. április 13.

Wednesday DIY roundup #8


A hét legjobb napjához érkeztünk megint, a naphoz, amikor is megmutathatom a a kedvenc csináld magad ötleteimet, amit az elmúlt napokban összegyűjtöttem. :) Remélem, élvezitek a meleget, addig tegyétek, amíg nem fokozódik olyan mértékűvé, hogy úgy érezzük, megfulladunk tőle. :) Egyébiránt, a blog nyereményjátéka még mindig elérhető ezen a linken, ha szeretnétek egy képet kapni ingyen az etsy üzletemből - ide egyébként pénteken fogok feltölteni 3 új képet, kíváncsi vagyok, mit szóltok majd hozzájuk.

Sok beszédnek sok az alja, íme a heti kedvencek, szépen, listába rendezve, és mint mindig, hadd kérjelek meg benneteket, hogy nézzetek be az alkotók oldalára, hiszen nem ez az egyetlen jó ötlet, amit ott találtok! :)

The best day of the week is here again, the one that allows me to share my favourite do it yourself ides with you :) I hope you are enjoying this warm weather, you should go out as much as you can before it turns against us and tries to choke us with hotness (yeah, I'm not much fan of summer months...). Also, my etsy givaway is still on, so if you want to get one of my photos from my etsy shop, you can enter here - and I will upload some uplifting listings this friday as well, I'm really curious if you guys will like them. :)

Anyhow, let's dive into this batch of DIY project, and again, as usual, I'd like to ask you guys to visit the creators' blogs, they are truly awesome, you won't be disappointed, believe me! :)



2016. április 8.

Etsy + GIVEAWAY!


A múltunkat a jelenben írjuk, ami annyit jelent ebben az esetben, hogy végre, évek hezitálása után úgy döntöttem, hogy nem fogok meghátrálni most, és végre lesz bátorságom felállni és cselekedni. Évek óta bánkódtam rajta, hogy miért nem tudok pénzt csinálni a fotóimból, hiszen ez tényleg valami, amit szívesen csinálnék megélhetési szinten is... Okoltam magamat, a látásmódomat, a tudásomat... De mégis mit vártam, amikor nem is fektettem túl sok energiát bele? :) A halogatásnak vége. Bátor lépésnek érzem most, remélem, nem fogok túl nagyot csalódni, de megnyitottam életem első etsy üzletét. :) 

Úgy gondoltam, hogy először a fotós történetemben lehetővé teszem mások számára, hogy megvásárolhassák nagy felbontásban a képeimet, és ezt nem egy amolyan 'fotós oldal' keretei között teszem, hanem inkább saját üzletet nyitok. :)



Ami elsőre feltűnhet, amikor megnyitod az üzlet oldalát (és tudom, hogy erről beszélni megint nem a legjobb marketing :) ) az az, hogy kicsivel magasabb árakat szabtam meg, mint amennyit első pillantásra gondoltam volna. Ennek oka egyszerűen az, hogy mivel 3500* x pixel felbontású képekről beszélünk, amiket digitálisan tudsz letölteni, szép nagy nyomtatott képet lehet belőle készíttetni (értsd: ekkora felbontással készült 50x50 cm-es képem kiállításra - ennek az eladási ára 30 ezer forint volt), ráadásul nyilván annyi print készül belőle, amennyit szeretnél. :) 

Minden péntekre beterveztem egy új sorozatot, amit feltöltök etsy-re, így érdemes lesz (remélem) visszanézni időről időre, ha nem is vásárolni, de megosztásnak is örülök nagyon, hátha valamelyik barátodnak megtetszik valami. :)

A következő képek, amik elérhetők lesznek, alább láthatóak, utána pedig néhány azok közül a képek közül, amik már most is fent vannak :)

A másik változás, azoknak, akik ezt még nem látták, hogy ezzel a lépéssel végérvénesen hozzákötöttem a fotózást a blogomhoz, így a fotós facebook oldalamat is szeretném összevonni a blogéval (ezt a procedúrát már el is indítottam azzal, hogy átneveztem). Remélem, hogy azok, akik a fotós oldalon követtek, a blog facebook oldalában nem fognak csalódni, és a blogon követők a fotóimat nem találják túlságosan nézhetetlennek ;)

Tekerj a bejegyzés aljára a nyereményjátékért! :)


We write our future in our present, which means, at least, in my case, that I took a step that I was afraid to take for a long time. part of me has always been a bit sad about not making any money from my art, since it's something I really like and would like to do for a living. I was blaming myself, my vision, my knowledge about photography... But what did I expect, when I didn't even put enough energy in it? :) It's over now, I feel really brave at the moment, so I will just announce it right away: I opened my first ever etsy shop. :)




I thought that for the first time I would let people to actually buy my photos, not through some shady website, but in my own virtual shop, in high resolution, without the trouble of long shipping times and such. 

The first thing that might catch your eyes when you look at my shop (and it might not be the best marketing talking about this, but I want to clarify), is that I put higher prices (12 - 30 $), than I first wanted. It's simply because we are talking about 3500* x px photos, which is enough for really big prints (as in I printed my exhibition photos from these and it was easy 50*50 cms), so you can use it on your desire for any amount of prints you want. :)

Every friday, I plan to upload a new set of photos with a different look, so be sure to check back regularly! Even if you don't really like my photos, or you don't want to buy, but still want to support me, please do share this with your friends, they might be interested in it. :)

The other great change, that you probably noticed if you follow me on facebook, is that I'm merging my photo and my blog page (I already started this project by renaming my photo page). I hope that those who follow me on my photo page won't be too disappointed with the blog, and those, who liked my blog won't be discouraged by the possibility of rising amount of photos. :)

Next week's collection to be available:

(scroll for giveaway)




GIVEAWAY


Feltételek:
1. Bárki, bármilyen országból részt vehet a nyereményjátékon.
2. A nyeremény: egy, általad választott kép digitális formában az etsy boltomból. (ezt e-mail formájában kapod meg tőlem)
3. Share the love! - oszd meg a barátaiddal is, ha úgy gondolod, nekik is tetszene! :)

Határidő: 2016 április 17 éjfél

Rules:
1. Anyone can enter.
2. Prize: An image of your choice in digital format from my etsy shop (I'll send it via e-mail)
3. Share the love! - share this post with your friends, if you think they would enjoy it as well! :)

Endng: 17th april, 2016, midnight CET

a Rafflecopter giveaway

*A digitális letöltés nem jogosít fel a kép további eladására, csak és kizárólag személyes használatra vásárolható meg. Ha hirdetni szeretnél vele, kérlek, vedd fel velem a kapcsolatot a from.panka@live.com e-mail címen.

*Digital download is for personal use only, if you want to use it for commercial purposes, please contact me at from.panka@live.com .


2016. április 6.

Wednesday DIY roundup #7


Sosem elég a tavaszi csináld magad projektekből! Sosem elég behozni a virágokat, a fényt, a tisztaságot, életet, tavaszi színeket a lakásba. :) A héten szeretnék valami másról is írni a blogon, mint amikről eddig írtam, történetesen egy fotós 'diy' ötleten gondolkodtam, ami talán kis segítség lehet blogger társaim számára, de akár azoknak is, akik szeretik az ilyesfajta instagram fotókat. Addig is, íme a válogatás heti kedvenceimből:

It's never enough from spring diy projects! It's never enough to bring the flowers, light, pureness, life and spring colors into the home. :) This week I plan to have a different kind of post for my blogger friends, thinking of a photography diy, but I guess it could be useful for those as well, who like these kind of images on instagram. Until then, here are this week's favorite diy projects:

1. Süthető gyurma fánkok ∬ Polymer clay doughnuts
2. Horgolt növénytartó ∬ Crochet planthanger
3. Rézszalagos mécsestartó  Bronze blocked candleholder
4. Virágos biciklikosár ∬ Faux flower bicycle basket
5. Szárított virág mennyezeti dekoráció ∬ Hanging dried flowers
6. Nyomtatható pezsgős üveg címke ∬ Printable champagne bottle tags





2016. április 4.

Így készíts pom-pomból szőnyeget


Boldog hétfőt! Mint már említettem korábban is, a lakás feldobásán ügyködöm, úgyhogy számítsatok arra, hogy sok lakásdekorációs ötletet fogok megosztani veletek is, hiszen nem akarom megtartani csak magamnak a legjobbakat. :) Az egyik legnagyobb szomorúságom, hogy nincs semmi a hideg padlónkon, így a reggeli felkelések még egy kicsit kellemetlenebbek a kelleténél. Biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb érzés lesz kiszállni az ágyból, ha van mellette egy kis sziget, ahol puhaság várja a fagyos lábujjakat. :) Bár én már elkezdtem régebben a szőnyegünket horgolni, ezért nem hiszem, hogy mostanában lesz pom-pomból is (ha lesz, mindenképpen megosztom facebookon), de mindenképpen szerettem volna, ha látjátok, hogy milyen egyszerű elkészíteni ezt a vidám, akár kádkilépőként is funkcionáló apróságot.

Ez az ötlet egyébként a Make & Do crew oldaláról származik, ahol többek között hasznos lakásdekorációs tippeket, ünnepi hangulatú ötleteket és sok-sok mást találtok, ha benéztek (még arról is szó esik, hogyan indítsunk blogot!).

Az elkészítése, mint ahogy írtam, nem igazán lehet ennél egyszerűbb. Ami kell hozzá, az egy kevés maradék fonal, rácsozott anyag (de szerintem bármilyen textilfélére fel lehet varrni), tű, cérna, olló. Készíts különböző méretű és színű pom-pomokat, és ezeket csak varrd fel a textilre. Olyan szép!

Happy Monday! As I mentioned it earlier, I'm in the process of renewing some things in our home, so expect seeing a bunch of home decor ideas, that I come across while searching for inspiration, I want to share the best with you as well. :) One of my greatest sadness when it comes to our apartment is that we don't have anything on our floor, so getting up in the mornings is a bit more uncomfortable than it could be. I'm sure, that it will be much better when the cold morning toes will have an island of fluffiness to escape to. :) Even though, I already started another project with yarn rug making, I still might as well make this pom-pom rug too (if yes, I will definitely share it on facebook), but I wanted to show it now, how simple and happy this cute rug is, that can function even as a bathroom rug as well.

This idea is from Make & Do crew, the place where you can find amazing diy home decor, seasonal tips, and many others (even a guide on how to start a blog!), so be sure to check it out. :)

Making of this rug can't be easier, as I said, all you need is some leftover yarn, a piece of fabric to sew the pom-poms on, needle, thread, scissors. Make different size and color pom-poms and sew them on! So pretty!




2016. április 1.

Bullet Journal - Hogyan rendszerezzem az életem?


Már előre elhintettem, hogy áprilistól én aztán nagyon rendszerezett életet fogok kezdeni! Áprilisi tréfának is kiváló lenne, egy olyan ember szájából, aki egy kupac iromány-rajz-festmény közepéről ír bejegyzéseket a blogjára. Ez vagyok én most, de úgy gondoltam, hogy bárki képes rendszerezni az életét, így én is belekezdek, mégpedig első lépésként nem az amúgy már kipróbált trükkök és tippek segítségével, amit az interneten látni nap mint nap, hanem egy egyszerű füzettel. Úgyhogy beszereztem egy egyszerű füzetet újrahasznosított papírból és nekiálltam létrehozni A Füzetet.  Kezdésként végiggondoltam, hogy mégis, mit akarok én egy helyen tudni ebben a füzetben? Már ez a lista is 2 oldal hosszúra sikeredett és erről fog szólni ez a mai rövid bejegyzés.

I aready hinted about it, that I wanted to organize my life properly from april, which may sound an april's fool joke considering, that I blog from the top of a mountain of papers with lists, doodles, and paintings. This is why I want everything in one place, keeping my whims under control while trying to develop as a person as well. I decided to ignore all the things on the internet about organization, and do it my way, and get a notebook for myself where I can keep everything I find useful (like a bullet journal, but less fancy) As a starting point (and this is what this short post is really about) I thought about everything I have to keep in one place, and the list was 2 pages long already.

Többek között:

  • személyes/blog célok (rövid és hosszú távra egyaránt, havi lebontásban)
  • szokások, napi teendők (például: tízszer inni minden nap!)
  • havi összefoglaló, napi összefoglaló (naplószerűen, pontokba szedve)
  • firkák
  • listák! még több lista! 

olyan dolgokról, mint dolgok, amiért hálás vagyok, könyvek, amiket el akarok olvasni, filmek, amiket meg akarok nézni, level 10 élet (jó gamer mód stílusban), 100 dolog 10 éven belül, dolgok, amiket le akarok fényképezni, témák, amikről írni akarok a blogon, inspiráló szavak, amiken gyakorolhatom a brushletteringet, doodle-a-day, csináld magad projektek, amiket meg szeretnék csinálni, dolgok, amiket szeretnék átvarázsolni a lakásban, edzéstervek, dolgok, amiket akkor csinálhatok, amikor rossz/jó kedvem van, zenék jó/rossz napokra, blogbejegyzés tracker, social media tracker, 

The main points:
  • personal/blog goals (short and long term as well, evaluated monthly)
  • habits, daily tasks (like drink water 10 times a day)
  • monthly tracker, daily tracker
  • doodles
  • lists! more lists!

about: things I'm grateful for, books to read, movies to watch, level 10 life (like a good gamer girl!), 100 things in 10 years, things to photograph, things to write about, inpirational quotes to practice brushettering on, doodle-a-day, diy projects to try, apartment treatment, workout plans, things to do when gloomy/happy, music to listen to when gloomy/happy, blogpost tracker, social media tracker
Készítettem pár képet a már bemelegített füzetemről (még nagyon semmi sincs benne a hosszú távú célokon kívül). Az első oldalon készítettem egy jelmagyarázatot, majd egy tartalomjegyzéket a következőre, hosszú távú célok, majd rögtön bele is ugrottam a havi tervezésbe. :) Egyértelmű kedvencem az a firkás oldal, ahova már most összeszedtem dolgokat, amiket szeretnék implementálni írás közben :)

I took some photos of my notebook (it's quite empty for now except for the long term goald). The first page is a key, then index, long term goals and I quickly jumped into monthly planning :) The page I like the most for now is the one I made some doodles for later use...