2012. november 30.

Blogok, amik ellent mondanak a fiatalságról kialakult képnek


Mióta bloggal foglalkozom, és elmerültem ebben a világban, azóta foglalkoztat a kérdés, hogy kik és miért kezdenek el blogot írni. Régen, amikor az egész blog-dolog megjelent, akkor azt hittem, hogy blogot csak exhibicionista emberek írnak, akik nem bírják ki, hogy ne mutogassák magukat. Szerencsére, az idők folyamán ez a kép folyamatosan átalakult bennem, ahogy fejlődött a 'blog-kultúra' (ha lehet ilyenről beszélni). 
Ehhez a gondolatmenethez egy plusz dolog társul még, ami megadja a kezdőlöketet a mai poszthoz: el kell árulnom, hogy nekem is van egy kemény véleményem a mai fiatalságról, annak ellenére, hogy egy korosztályba tartozom velük.
Mindezzel együtt, a blogoknak az információ-inspiráció-ötletmegosztós funkcióját én eddig úgy vettem észre, hogy sokan használják, a fiatalok annyira nem. Ez épp belepasszolna abba a világképbe, hogy a mai fiatalok csak inni és bulizni akarnak, az olvasást, mint szabadidős tevékenységet még hírből se ismerik, szerintük életük csak akkor van, ha olyan élményekkel gazdagodnak, amire nem emlékeznek, és véletlenül se fordul meg a fejükben, hogy valamit hozzáadjanak a világhoz - természetesen (a szerintük) 'ellenállhatatlan' személyiségükön és ízlésvilágukon kívül, amit az internethez egy kicsit jobban értőbbek tesznek (azokra gondolok, akik tovább tudják gondolni az internet használhatóságát annál, hogy bejelentkeznek facebookra.)

Lényeg a lényeg: ma olyan fiatalról fogok írni, akik biztos vagyok benne, hogy nem átlagosak. Tudják mi tetszik nekik, inspirálni akarnak, és az ötleteiket kreatív módon osztják meg a világgal. 

Le szeretném szögezni, hogy a jövőben is szeretnék még ilyen bejegyzést írni, amiben megmutatom, hogy igenis vannak olyanok, akik nem a 21. századi beteg világot tartják a normálisnak, és tesznek is érte, hogy az életük másabb legyen, így ha tudtok olyanról, akinek a blogját érdemes lenne szerintetek nekem is látnom (legyen az a tiétek, ismerősé, vagy valaki idegené), bátran írjatok e-mailt(from.panka@live.com) vagy üzenjetek facebookon. :)
  
Jöjjenek a főszereplők, véletlenül se sorrendben. :) Nem írok külön róluk, mert mindegyikük CSODÁLATOS fiatal, remek ötletekkel és/vagy istenadta tehetséggel, csak egy képet teszek be valamiről, amit ők készítettek/fotóztak/rajzoltak/videóztak a sok közül, remélem, megjön a kedvetek a többi dolguk iránt is. Ha van rá időtök, mindenképp ajánlom, hogy nézzétek végig ezeket a blogokat :)

The First Lime - Monica, 14 éves

Crafty Girl - Emily, 14 éves


 Tease your toes - Stella, 13 éves
 


goodbye, september from Stella on Vimeo.


Know and tell crafts - Ty, 13 éves (fiú! :) )


2012. november 29.

Régi-új karácsonyfadísz


Nem kell feltétlenül minden évben új díszeket venni a fára, és barkácsoláson kívül, amikor teljesen újat hozunk létre is van élet: felújítani a régit. Én ezt tettem a napokban, előkotortam egy olyan karácsonyfadíszes dobozt, amiben a fáravalók már igen rossz állapotban voltak. Tavaly, amikor a hógömbökkel kísérleteztem, kiderült, hogy a hideg víztől úgy ugrik ki a mázból, mintha égetné. Tavaly ennek nem örültem, de idén nagy hasznomra válik ez az ígéretes tulajdonsága.

Szóval, fogtam 3 db díszt (ebből 1 élte túl a végéig, kettőt összetörtem véletlenül) és nekiültem a lepergetésnek, majd a festegetésnek. Én körömlakkot és csillámport használtam a díszítéshez, ennél több ötletem is volt, csak... nos kevés lett a végére a lehetőségem a megvalósításhoz. :)


 

2012. november 27.

Ha csokira vágysz...


Elismerem, a háztartási keksz nem a legvonzóbb rágnivaló, ha nincs a lakásban se csoki, se semmi (mellesleg múltkor hallottam, hogy a csokit azért kívánjuk, mert magnézium van benne - nem tudom, mennyi a valóságalapja, de legalább rá lehet fogni, hogy egyrészt ezért kell :) )... de ha nincs jobb, azért ezt is fel lehet turbózni csokimártogatóval. Rettentő nagy találmány, ha főzésről van szó - igaz, eredetileg a szakmám részének kéne lennie - a kreativitásom még nem nagyon fejlődött ki, viszont borzalmasan büszke voltam magamra, hogy rájöttem, hogy lehet finom édességet gyártani olcsón, anélkül, hogy nagy tudomány kéne hozzá.

Nem szoktam nagyon sütni, de egy dologhoz nagyon értek: megszilárdulós csokimázt készíteni. Úgyhogy gondoltam ötvözöm ezt a tudományomat az itthon talált háztartási keksszel.... Finom volt, mindenkinek ízlett itthon, bár tény, hogy majdnem finomabb volt még folyósan mint megszilárdulva. :)

Ím, hogy mi kell bele (pont egy ilyen kistányérnyihoz):
- 7 ek porcukor
- 3 ek holland kakaópor
- 4 ek víz
- kb 25 g margarin

A cukrot, kakaóport és a vizet elkevered és felteszed főni. Ha már folyékony állagú, és csokimáz ízű, vedd le a lapról és tedd bele a margarint, várd meg amíg felolvad, és mehet is a kistányérba, ahonnan már mehet is a mártogatás. (ananásszal, almával, körtével is nagyon finom! - több gyümölcs nem volt itthon)


2012. november 24.

Today I like: 1 hónap múlva karácsony! :)



Tudom, nem nagyon mondok újat: november 24-e van, Amerikában már tegnap elkezdődött a karácsonyi vásárlói roham, és tegnap már én is kitettem az első karácsonyi bejegyzésemet. Kis inspirációként az estének nézzétek meg ezt a csodás videót, lassan már a környéken is elkezdődik a vásárszezon a forralt borral és a sült gesztenyével. :)


2012. november 23.

10 best karácsony: A legkreatívabb adventi naptárak

 
Visszavonhatatlanul itt a karácsonyi időszak, most már senki se kérdőjelezheti meg ennek a posztnak az idényességét. :)) Tavaly, nagyjából ilyenkor kezdtem neki az adventi naptár készítésének, és rögtön az első bejegyzésem ezen a blogon (illetve a 'jogelődjén') az is volt, hogy bemutattam, hogy mi díszíti  falunkat. Visszatérőben van az adventi időszak és mivel lehetne mégis jobban várni a karácsonyt, mint adventi naptárakkal? Összegyűjtöttem a 10 szerintem legkreatívabbat, de ha ez nem elég, nosztalgiázzatok a 2011-es kollekcióból.



Inspired 6+1 : Greetings from Hungary

A Franciaország és Párizs iránti megszállottságom, mint többen tudjátok, néha már beteges méreteket tud ölteni, akkor is, ha még nem voltam ott. Most egy kicsit a másik oldalról szeretném vizsgálni ezt a kérdést: nem voltam ott, de gyönyörű képeket láttam róla, vajon Magyarországról is vannak olyan képek, amikre azt mondanám külföldi szemmel, hogy igenigenigen, ide mindenképpen el akarok jutni?

Én sokszor látom másként kis országunkat, én látom benne a potenciált, szerintem gyönyörű (és szerencsés fekvésű!) helyen élünk, de néha úgy érzem, hogy annyira fásultak vagyunk mi, magyarok, hogy észre se vesszük. Itt is vannak kicsi utcák, hangulatos kávézók, gyönyörű épületek és lélegzetelállító tájak! Bár én többnyire csak Győr és vonzáskörzete nevében nyilatkozhatok, hiszen nekem igazán az a terepem, nem Budapest.

Most hozom is a példákat a szépségre, és csak fejet tudok hajtani az alkotók előtt, akik ezeket a képeket készítették. Figyeljétek, micsoda romantikus helyen lakunk mi, magyarok! :)

 


2012. november 21.

Project Loveliness: Egy gesztenyét a zsebedbe


Ha vadgesztenyét hordasz a zsebedben, akkor a betegség elkerül - ezt tartja a néphiedelem. Nos, én gyűjtöttem nektek gesztenyét, már csak zsebre kell raknotok. Egy rosszul indult nap hozta az ötletet, amikor is, a vonatok rengeteget késtek, és sehogy se tudtam eljutni Győrbe. Hazajöttem a vasútállomásról, és amint bicikliztem hazafelé, megláttam a focipályánkon ültetett gesztenyefákat, amik alatt csak úgy sorakoztak a gesztenyék a gubójukban..Így hát, elfásult lelkem kívánta, hogy szedjek egy kevés gesztenyét. Kiürítettem a fotótáskát, teletettem gesztenyével és hazajöttem. Adtam a családnak, félretettem a barátoknak (biztos nagyon fogjátok értékelni, drága barátaim, amikor rátok tukmálom a gesztenyéket :)) ), és így is maradt jó pár. Szerencsére.

Ugyanis úgy döntöttem, hogy ezek a gesztenyék pont megfelelő helyre kerülnének a tatabányai vasútállomáson, olyan sok komor arcot látni reggelente. ÚGYHOGY: holnap, azaz november 22-én ha minden egybevág, kikerülnek végleges helyükre a gesztenyéim a tatabányai vasútállomásra, remélem, hogy senki se veszi zokon az ott dolgozók és takarítók közül a kis gerilla-mosolyakciómat, és nem tartják úgy, hogy egy ilyen semmiség vandálkodásnak számít a kitört üvegek és össze-vissza graffitizett falak mellett.

Remélem, lesz olyan is, aki a gesztenyék miatt dönt úgy, hogy egy kis mosolyt csempészik az emberek arcára, ha van olyan, tegye fel a kezét most! Mindenesetre, remélem, nem ez lesz az utolsó ilyen akcióm, mert jelenleg nagyon élvezem. :)
Még valami: igazán megtisztelnétek most egy megosztással, hadd terjedjen az örömhír az interneten, hátha a híreket tettek is követik :)))

 
(így voltak eredetileg elszállásolva a táskámban :))) )



2012. november 15.

Gifters' guide: Romantic collection

Csipkék, virágok, horgolt holmik. Ilyenek ezek a romantikus darabok, amik közül rögtön hatot szeretnék mutatni nektek olyat, amit ti is könnyen elkészíthettek otthon:

1. selyembross és/vagy hajbavaló | the mother huddle 2. vászonbelsejű mécsestartók | fellow fellow 3. romantikus karkötő | twenty fingers 4. ombré nyomott szatyor | four flights of fancy 5. csipketál | country living 6. ceruzatartó | torie jayne
Kiváló magyar kézművesek munkái:

1. zsebkendőtartó | maminti 2. szélcsengő | zsart 3. romantikus szütyő | rezike


2012. november 9.

Ha tudnék varrni...


...akkor mindenki ilyet kapna tőlem karácsonyra, hogy legyen egy dinó-barátja minden nekem kedvesnek. :) Eszméletlen aranyos kis figura, én nagyon szeretnék egyet. Mivel továbbra se értek a varráshoz, ezért a tutorial szöveges részét ismét az eredeti forrásra, a We lived happily ever after-re hagyom.

Valaki készítsen egyet nekem, legyen szíves, mert ez nagyon édes. :)




2012. november 8.

Gifters' guide: Colorburst

 
Nektek is biztos van olyan ismerősötök, aki imádja a színeket, így most ezt vesszük egy kicsit górcső alá. :) Kezdeném is a csináld-magad ajándékokkal:



1. narancsos óra | that's what she said 2. festett fagyöngy nyaklánc | she knows 3. sajátkezűleg dekorált póló | shrimp salad circus 4. színes zászlós párna | the full moxie 5. szőtt színes óra | s.t.e.l. 6. színes karperec | delighted momma
Csodálatos magyar alkotók keze munkái közül is választhattok (nem tudtam dönteni, úgyhogy rögtön ötöt be is linkeltem :)):

1. puzzle fülbevaló | annakonda 2. zöld, masnis nyaklánc | eszterem 3. baglyos pénztárca | egyilyenvan 4. nyalókás tolltartó | tanna 5. bárányos napló | anyeska